Digitalisointi on pelastanut pienet elokuvateatterit
Viime vuosina Suomen Elokuvasäätiö on tukenut elokuvateattereiden digitalisointia 10 miljoonalla eurolla. Varsinkin maaseudun pienille elokuvateattereille tuki on ollut elinehto. Se on parantanut elokuvien laatua, lisännyt kävijämääriä ja tuonut ensi-illat samaan aikaan eri puolille Suomea.

Digitalisointi on pelastanut monta elokuvateatteria niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Suomen Elokuvasäätiön tuki asialle on ollut mittava, 10 miljoonaa euroa. Kauhavalaisen Y-Kinon kävijämäärät ovat nelinkertaistuneet ja yrittäjän työ helpottunut.
–- Digitalisointi pelasti koko teatterin. Sitä ennen saimme kuukausia aiemmin ensi-illassa olleita filmejä, joita oli näytetty jo 300 kertaa. Ne olivat rutussa ja poikki. Siitä me sitten rakennettiin elokuva tänne ja sitä näytettiin viikon tai kahden verran. Sitten se piti lähettää taas seuraavalle pienelle elokuvateatterille, kertoo Y-Kinon teatteripäällikkö Ilkka Peura.
Digitalisoinnin ansiosta elokuvien laatu on parantunut ja ensi-illat nähdään yhtä aikaa jopa sadassa teatterissa eri puolilla Suomea.
–- Kotimainen elokuva on hyötynyt ja kotimaisen elokuvan sisällä dokumenttielokuva on tullut jo vakiintuneeksi osaksi ohjelmistoa, kehuu Suomen elokuvasäätiön levityspäällikkö Harri Ahokas.
Viime vuonna nousivat katsojamäärät ja liikevaihto
–- Kun katsojamäärät kasvavat, niin liikevaihto nousee samassa suhteessa. Tietysti elokuva on siitä mielenkiintoinen, etteivät vuodet ole veljeksiä. Jos elokuva on menestys, niin digitalisoinnin ansiosta se kerää todella paljon katsojia, muistuttaa Ahokas.
Pohjalaismaakunnissa menestyvät varsinkin omalla maaperällä tehdyt elokuvat, kuten muutaman vuoden takainen Härmät -elokuva. Tänä vuonna ovat tulleet suosituiksi jääkiekkosankari Selänteestä ja suomalaissiirtolaisten ikävästä kertovat dokumentit.
–- Tunnelma tulee ihmisistä. Sata ihmistä ympärillä nauraa samassa kohdassa tai nyyhkii samassa kohdassa, se vain vahvistaa tunnelmaa, vakuuttaa Peura.